Chemie

Op deze pagina wordt de chemie sector uitgelicht.

Sectoren

Landbouw
Tuinbouw en visserij
Bouw
Finaciele dienstverlening
Overheid
Zorg
Gezondheidszorg
Horeca
Procesindustrie
Cultuur
Sport
Recreatie
ICT
Onderwijs
Transport&logistiek
Energie
Onroerend goed
Waterbeheer
Afvalbeheer
Zakelijk dienstverlening
Chemie
Metaalsector
Media
Uitzendarbeid
Reizen
Juridisch
Luchtvaart
Zeevaart
Voeding
Detail/groothandel
Beveiliging
Automotive

In 2014 werkten er ongeveer 57.000 mensen in de chemische industrie, waarvan 13 duizend in de farmaceutische industrie. Ongeveer een derde van het personeel in de sector heeft een hbo- of hogere opleiding gevolgd. Ruim twee derde van het personeel heeft een mbo-opleiding genoten.

Innovatie is essentieel voor de Nederlandse chemische industrie. Dit blijkt onder meer uit de investeringen die de sector doet in onderzoek en ontwikkeling. De chemische industrie in Nederland geeft zo’n 1,25% van de omzet uit aan onderzoek en ontwikkeling binnen het eigen bedrijf, ongeveer 750 miljoen euro (cijfers 2012).

De omzet in de Nederlandse industrie blijft vooralsnog ook in 2016 onder druk staan. Producenten hebben in het eerste kwartaal 4,3 procent minder omzet behaald dan in de eerste drie maanden van vorig jaar. De omzet daalt al zeven kwartalen op rij. De gemiddelde industriële dagproductie groeit vijf kwartalen op rij: in het eerste kwartaal 2016 met 1,5 procent. De afzetprijzen lagen in januari tot en met maart 6,2 procent lager. Het aantal faillissementen is stabiel en het vertrouwen van industriële ondernemers bereikte de hoogste stand in vijf jaar.

0
Miljoen euro omzet
0
Procent groei in export